Cejebo BV uit Veenendaal brengt al vanaf begin jaren negentig de 123 producten op de markt speciaal voor Caravan, Chalet, Camper, Vouwwagen en Tent, kortom alle recreatie producten die onderhoud nodig hebben. De Tent producten Alpha, Omega´s en Omicron zijn zelfs aanbevolen door Ten Cate Nijverdal, dé doekproducent, dit door bewezen kwaliteit en dat deze het doek niet kunnen aantasten.

Caravan en Camper

1 2 3 ONDERHOUD LOONTAluminium: Kleine uitleg hoe de wanden van aluminium worden gemaakt, alle plaat begint blanco, dan een hechtlaag 1 micron dan 2 micron coating, nadat de lagen erop gebracht zijn komen de bewerkingen zoals “bobbeltjes” of “stucco” enzovoort. Omdat de lagen verder niet beschermd worden mag er niet met schurende producten worden gewerkt, de laag is daar niet dik genoeg voor. Het komt voor dat dit wel gebeurd en dan kan er lakverkrijting optreden, dit houdt in dat de glanslaag weg is en de kleur gaat afgeven, hiervoor kan de nieuwe 123 Kleurhersteller wel enige glans terug brengen, echter dit moet wel om de 8 tot 10 maanden worden herhaald.

Thermohardende polyester: de wanden kunnen ook zijn gemaakt van kunststof ofwel polyester en wordt meestal verstevigd met behulp van glasvezel. Dit heet daarom glasvezelversterkt polyester, maar wordt ook vaak simpelweg “polyester” genoemd. Andere bekende toepassingen zijn zeiljachten en (roei)-boten. Het verwerken van glasvezelversterkte polyester kan op velerlei manieren. De meest bekende techniek is het handlamineren of in het Engels hand lay-up. Bij deze techniek worden matten of weefsels op een open mal geïmpregneerd met hars. Dit gebeurt met een kwast roller. Vervolgens wordt met een ontluchtingsroller alle lucht uit het laminaat gerold. De gewenste dikte van het laminaat wordt bereikt door het aantal lagen glasmat of glasweefsel. Op deze wijze worden nog steeds vele polyester producten gemaakt zoals caravan en camperwanden alsmede fronten.

Na fabricage worden de oppervlakken gespoten, ook hier is het aan te raden om daarop geen “schurende” producten te gebruiken. Belangrijk is wel een goede waslaag die er voor zorgt dat het oppervlak goed dicht blijft zodat aanslag en vocht geen kans krijgt erin te komen.

123 products accessoires

Ramen van caravan en camper zijn gemaakt van poly carbonaat, een redelijk harde kunststof die wel gemakkelijk krast. De meeste krassen ontstaan door het wassen met een voor reeds andere doeleinden gebruikt hulpmiddel zoals spons doekje, enz.. Dit is ook de reden om de ramen te wassen met een speciaal daarvoor gereserveerde spons, borstel enz…. deze mag nooit ergens anders voor gebruikt worden of zijn, dit om krassen te vermijden.

Krassen in poly carbonaat ramen, die ontstaan door, langs takken rijden of caravanhoezen die buiten gebruikt worden, hiervoor wordt vaak een product gebruikt uit grootmoeders kast, koperpoets, tandpasta. De kras zal echt gepolijst moeten worden, dit houdt in dat er materiaal weggenomen dient te worden om de kras weg te halen, er zijn 2 soorten krassen diepe en nauwelijks voelbare maar zichtbare krasjes die vaak ontstaan na het wassen.

1 krassen 2 prozor 3 Omega WET en Omega DRY

  • 1. Bij lichte krassen gebruiken we de krasverwijderaar of bij meerdere ramen de polijstpasta fijn wat bij meerdere ramen voordeliger werkt. Diepe krassen dan beginnen we met de pasta grof, hierna de fijn en dan de cleaner wax, de krassen weg en weer egale mooie glans. Een aanrader is wel om een poets machine te gebruiken voor het makkelijk werken maar ook zeker een egale druk uit te oefenen, gebruik altijd een laag toerental.
  • 2. Om de ramen een mooie glans te geven werken we met de antistatische raam spray Prozor deze geeft een mooie glans en het raam blijft langer schoon.
  • 3. Voortent: Coating op het dak van een voortent of luifel, dit is een pasta ( PolyVinylAlcohol) ofwel PVA genoemd, deze wordt op het doek gedampt, deze beschermd het doek zodat bijvoorbeeld hars niet gelijk in het doek trekt. Het is wel zo dat het doek aan de binnenzijde nog ‘gewoon’ doek is en nog wel ademt, maar wel makkelijker te onderhouden. Om dit waterdicht te maken gebruikt men de Omega WET bij nat doek en Omega DRY bij droog doek.
  • 4. Ritsen zijn vaak een vergeten onderwerp terwijl deze toch belangrijk zijn en de producten die wel eens gebruikt worden zijn niet altijd de goede. Wat vaak gebruikt wordt is kaarsvet of siliconenspray, dit zijn vette producten die kunnen vlekken en een smering geven die niet lang duurt en daarbij juist vuil aantrekken. In de lijn van 123 is er de droge Sekalube PTFE spray waarbij de rits goed gesmeerd wordt maar niet vlekt of vet wordt, zodat er ook geen vuil ophoping ontstaat.
  • 5. De naden. Aan de tent of vouwwagen zijn de naden meerdere keren over elkaar heen genaaid en dat zorgt ervoor dat de treksterkte gewaarborgd wordt. Ook rondom de ramen wordt het doek dubbel geslagen en dan wordt ertussen een raamfolie ingenaaid. Doordat er best wel een grote kracht op naden komt zullen de stikplekken op kunnen rekken, waardoor de stikdraad niet meer het gehele gaatje kan vullen, hiervoor is de Seale ontwikkeld om de draad te doen zwellen en daarmee het stikgat te vullen.
  • 2. Doek van een voortent en vouwwagen zijn in de basis hetzelfde geweven echter er zitten verschillen in qua doek gewicht, doek kan op vele gewichten worden ingezet, zo zal een seizoenstent een zwaarder doek hebben dan een eenvoudige festivaltent. Bij schoonmaak is er geen verschil omdat de vervuiling op allemaal hetzelfde zal zijn. Voor de ramen in de voortent is er de speciaal ontwikkelde Prozor die het raam schoon en anti statisch maakt waardoor het helder wordt en minder snel vervuild.
  • 4. Het frame kan van verschillende soorten materiaal worden gemaakt, aluminium, verzinkt staal of glasfiber. Buizen van welk materiaal ook gaan in elkaar voor meerdere dagen en kunnen gaan smetten door ietwat vocht, hierdoor gaan ze minder makkelijk uit elkaar, door de insteek en de steek in te spuiten met de droge Sekalube PTFE spray zal dit niet gaan smetten.
  • 6. Cassette en schuifluifels zijn van Vinyl gemaakt evenals de slikranden en kuipen van tenten, dit is een PVC soort, hiervoor hebben we de Omicron PVC en Vinylreiniger deze bevat géén grondstoffen die het kunststof of PVC kunnen aantasten, en is ook goedgekeurd door ten Cate Nijverdal.
  • 6. Kuipzeil en slikranden worden gemaakt van een PVC, op zich redelijk gemakkelijk te reinigen, echter er moet wel een middel gebruikt worden dat de weekmakers in het PVC met rust laat. Door producten te gebruiken die de weekmakers beïnvloeden zal het materiaal bros worden en op termijn knappen. Hiervoor kunt het beste de Omicron PVC en VINYL reiniger gebruiken deze tast het PVC niet aan, ook niet op langere termijn.

4 Sekalube PTFE spray 5 nadendicht 6 vinyl en pvc reiniger

 

123 products logo

Cejebo bv
Zuivelstraat 6
3903AE Veenendaal
T. 0318541345
E. info@123products.nl

Verkooppunten
www.123products.nl/verkooppunten/



< Terug naar de vorige pagina