Dukdalf campingstoelen en -tafels

Zodra de camper, caravan, tent of vouwwagen is geïnstalleerd komen al snel de campingstoelen en -tafel ervoor te staan. Ze behoren zo standaard tot de kampeeruitrusting, dat je er niet bij stil staat dat vooral de stoel ingenieus in elkaar zit. Maar ga eens voor die stoel staan en er niet op zitten en zie wat er nodig is om ervoor te zorgen dat die stoel licht, robuust en opklapbaar is en dan ook nog lekker zit. Directeur Wijnand Crull van Umefa neemt ons daarvoor mee naar participatiebedrijf Dukdalf in Maassluis om samen met productieleider Jolle van Kooten uit te leggen dat over ieder onderdeel van de stoel en tafel is nagedacht.

De plat ovalen buizen hebben een versteviging van binnen
De plat ovalen buizen hebben een versteviging van binnen.

Voor elke Dukdalf stoel is zes meter aluminium buis nodig. Bij enkele modellen is dat helemaal een ronde buis. Bij modellen met vier losse poten is dat voor het onderstel een plat ovaal met binnenin een versteviging. Wij zien hoe het basic model Aspen wordt geproduceerd. De delen die uit de zes meter buis worden gezaagd worden in de volgende stap van de productielijn gevormd, waarna er gaatjes in worden geboord. Zo doorlopen de buizen een hele productielijn en komen er kunststof onderdelen op zodat het geheel aan het eind in elkaar kan worden geschroefd. Als Wijnand en Jolle bij iedere stap uitleggen wat er gebeurt, ziet het er logisch en daardoor eenvoudig uit. Maar tussendoor vertellen ze ons over allerlei details en achtergrondinformatie waardoor we anders naar de stoelen gaan kijken.

Wij zijn enkele jaren geleden met een frisse blik en onze technische ervaring naar de campingstoel gaan kijken. Daaruit is ons oerontwerp Dynamic ontstaan die nog steeds hetzelfde is.

De productie van iedere stoel begint met zes meter aluminium buis Het bewerken van de buizen is handwerk Na het buigen van de buizen worden de gaten erin geboord

Oerontwerp

De Dukdalf Brillante heeft de luxe stof 3D-mesh
De Dukdalf Brillante heeft de luxe stof 3D-mesh.

Crull begint bij de beleving van de kampeerder. “Een kampeerder let er op of de stoel goed zit en het juiste formaat en gewicht heeft om te kunnen vervoeren. Wij kijken naar de constructie en hoe we het kunnen maken. Als je goed kijkt bestaat het frame uit driehoeken die elkaar ondersteunen. Eigenlijk is die constructie en de techniek om dat te maken al heel oud, maar wij zijn daar enkele jaren geleden met een frisse blik en onze technische ervaring naar gaan kijken. Daaruit is ons oerontwerp DYNAMIC ontstaan die nog steeds hetzelfde is. We hebben in de basis twee modellen: een basic model en een luxe model. Het basic model heeft een tijk van textileen. De luxe stoel heeft een zitting van 3D-mesh. Per model variëren we in hoogte en breedte van de zitting en de rugleuning, zodat er voor ieder postuur een stoel in de juiste maat is. Daarmee heb je feitelijk ons hele assortiment van campingstoelen.”

Stoel voor camperaars

Maar er zijn allerlei doorontwikkelingen aan de stoelen, die het comfort en gemak van de stoelen verbeteren. “We hebben een formaat ontwikkeld voor kinderen tussen 12 en 16 jaar. Dat is de leeftijd dat kinderen nog met hun ouders meegaan. Ze willen niet meer op een kinderstoeltje zitten, maar zijn te klein voor een grote stoel. Dus maakten we een stoel die iets lager is. Daardoor werd die stoel ingeklapt ook kleiner. Dat bleek precies het formaat dat in een camper kan worden opgeborgen. Ze werden dus massaal door camperaars gekocht. Daarom hebben we hem uiteindelijk de Camperina genoemd.”

Opgeklapt is de Dukdalf Brillante 9 centimeter dik De luxe 3D-mesh stof is er in de kleuren grijs en blauw De textilenen tijken voor de basic stoelen zijn er in verschillende kleuren en patronen

Poten en de ondergrond

Andere ontwikkelingen zijn de verwarmde stoelen. “Iedereen kent de verwarmde stoel in de auto. Dan moet een verwarmde campingstoel toch ook kunnen. De verwarmingselementen zorgen ervoor dat je in het voor- en naseizoen ’s avonds in een lekker warme stoel in de voortent kunt zitten.”
Nog een wezenlijk verschil zit er in de vorm van de poten. “Het grootste verschil is het onderstel met vier poten en het onderstel met twee U-vormige buizen. Dat heeft te maken met de ondergrond. De U-vorm verdeelt het gewicht beter, dus is die meer geschikt voor zachte ondergrond. Je prikt daarmee niet zomaar door een grondzeil.”

De koppelstukken en scharnieren zijn van verschillende soorten kunststof Het basic model Aspen heeft verschillende patronen van de textilenen tijken Er is een speciale tas om de stoelen op te bergen en te dragen

Het neusje

Het kenmerk van een campingstoel is dat deze kan worden ingeklapt en vervoerd kan worden. Crull: “Ik ben zelf caravankampeerder en ken de grote stapel stoelen die veel ruimte inneemt. Doordat we schuifscharnieren toepassen, vallen de poten ingeklapt niet op elkaar, maar naast elkaar. Daardoor is de ingeklapte stoel veel platter. Die schuifscharnieren zijn niet onze uitvinding, maar we zijn wel de eerste die het in de campingstoel toepassen.” Een vinding van Umefa en Dukdalf is wel het ‘neusje’ op het scharnier onder de armleuning. “Dat is vanwege een ergernis. Bij het minste of geringste schuiven die stoelen alle kanten op. Dat neusje past precies in een van de gaatjes in de armleuning. Zo krijg je een compacte, stevige stapel stoelen.”

De medewerkers van Dukdalf hebben plezier in hun werk en zijn trots op de producten die ze maken Dukdalf buis Ieder gaatje is een 'trap' in de verschuifbare armleuning

Helemaal demontabel

Crull kan zo opnoemen uit welke onderdelen de stoelen bestaan. Naast de buizen zijn dat scharnieren en koppelstukken van verschillende soorten kunststof. “Een van die kunststoffen is polyoxymethyleen, ofwel POM. Deze heeft de eigenschap alsof er een vetachtig filmpje op zit waardoor er een lage wrijvingsweerstand is. Daardoor schuift het kunststof scharnier makkelijker over het aluminium. Je wilt namelijk niet dat een stoel piept of kraakt. Ook daar letten we op bij de constructie en het materiaal.” Crull benoemt ook graag de acht verschillende soorten schroefjes, waarvan er enkele speciaal voor de stoelen zijn ontwikkeld. “Onze stoelen worden allemaal in elkaar geschroefd. Er wordt niets met popnagels aan elkaar gezet. Dat zou de goedkoopste manier zijn, maar we willen dat de stoel helemaal demontabel is. Als een onderdeel kapot of versleten is, kan dit makkelijk worden vervangen. Alle onderdelen en de schroeven zijn ook los te koop. Daarmee is ons meubilair ook duurzaam.”

We vinden het belangrijk dat we in Nederland produceren en dat de leveranciers allereerst lokaal, dan nationaal en dan Europees moeten zijn.

Accessoires

Dukdalf onderdelen en schroeven los te koopDe stoel beschouwen we als een kampeer accessoire, maar ook de stoel heeft weer accessoires. Voor de basic modellen is er een extra hoofdsteun die over het open deel van de rugleuning kan worden geschoven. Per model en hoogte zijn er voetenbankjes die voor aan de stoel kunnen worden gekoppeld. “Dat kan heel eenvoudig, doordat we de buis van de beensteun een knikje hebben gegeven. De buis valt zo over de buis van de stoel.”

De krukjes kunnen dankzij een eenvoudig plateautje worden omgevormd tot bijzettafeltje. “En we hebben een mooie opbergtas. Maar uit ervaring weten we dat die worden gebruikt door camperaars die de stoelen graag in de garage opbergen. Caravankampeerders, ikzelf ook, leggen de stoelen op het bed.”

Als een onderdeel kapot of versleten is, kan die makkelijk worden vervangen. Alle onderdelen en de schroeven zijn ook los te koop. Daarmee is het een duurzaam product.

Duurzame tafelbladen

Bij de tafels noemt Crull vooral het verschil in gewicht. “We hebben tafels met een stalen onderstel en met een aluminium onderstel. Het stalen onderstel is wat steviger. Die zijn voor de seizoenskampeerder die wat robuuster meubilair wil en het geen probleem vindt dat het allemaal wat zwaarder is. De tafels met een aluminium onderstel hebben ook een blad met binnenin een honingraatstructuur. Dat is licht en toch sterk. Dat binnenwerk is bij ons wel van kunststof en niet van karton. Als karton nat wordt, verliest het zijn stevigheid. Dat komt niet meer terug als het opgedroogd is. Bij een waterdicht blad kan dat nog, maar er moeten toch gaatjes in worden geboord voor de bevestiging van het onderstel. Karton lijkt weliswaar duurzaam en is lichter, maar een kunststof blad gaat langer mee en is dus duurzamer.”

De tafelbladen hebben tot vier verschillende kleuren en patronen - Met een makkelijk kliksysteem onder De tafel - Dukdalf

Jolle & Crull: Umefa en Dukdalf passen bij elkaar

Er is een unieke samenwerking tussen Umefa en Dukdalf. Jolle: “Dukdalf is een participatiebedrijf, voorheen sociale werkplaats genoemd. We zijn een echt Rotterdams bedrijf, de naam Dukdalf past daarbij. Onze medewerkers zijn 30 tot 80 procent inzetbaar. Ze hebben hier de mogelijkheid om zich door werk te ontwikkelen in metaalbewerking, montage en logistiek. Dat is ons belangrijkste doel. We hebben jarenlang opklaptafels voor diaprojectoren gemaakt. Niemand heeft meer een diaprojector, dus moesten we ook overstappen op een ander product. Dat zijn campingstoelen en – tafels geworden. Dat was zo’n succes dat het ook erg commercieel werd met daarbij de risico’s. We hebben toen een partner gezocht die de economische risico’s wil nemen en onze doelstelling onderschrijft.”

Wijnand Crull van Umefa (links) en Jolle van Kooten van Dukdalf (rechts)

Crull: “Umefa is van oorsprong een Utrechts metaalbewerkingsbedrijf. We maken al ruim 75 jaar metalen producten waarvan sinds de jaren 60 kampeerartikelen. In de jaren 80 zijn daar tuinmeubelen bijgekomen. Deze laatste productgroep is weer doorgegroeid naar kampeermeubelen. Wij werken al lang met participatiebedrijven. We vinden het daarnaast belangrijk dat we in Nederland produceren en dat de leveranciers allereerst lokaal, dan nationaal en dan in Europa moeten zijn. Dukdalf werkt zoveel mogelijk met bedrijven in de regio, dus passen we goed bij elkaar. In 2012 hebben we de licentie gekregen om Dukdalf als merk voor de stoelen en tafels te voeren.”

 

DUKDALF
Metaalwarenfabriek UMEFA
Ambachtsweg 17-23
3831 KA Leusden
T. +31 (0)33 494 15 44
www.umefa.nl



< Terug naar de vorige pagina