Geen tent, voortent of luifel blijft goed overeind staan zonder tentharingen en scheerlijnen. Bij fabrikant Umefa, die zo’n 12 miljoen tentharingen en grondpennen per jaar produceert, weten ze er alles van. En dat is maar goed ook, want dit basale onderdeel kent ontzettend veel vormen en maten. Directeur Wijnand Crull legt bij de presentatiewand in de fabriek in Leusden uit waarom er zo’n enorme variatie is. “Iedere haring heeft zijn eigen grondsmaak.”

Van boven naar onder - verschillende haringen
Van boven naar onder: De zandharing is extra breed. De ribbels aan de tent- haring ‘Mammoet’ geven extra grip zodat de haring minder snel uit de grond wordt getrokken. De halfronde tentharing is er in dertien lengtes, van 18 tot en met 30 centimeter. Grondpennen zijn er allerlei lengtes en diktes, met gesloten en open oog. Deze rotspennen zijn extra robuust en hebben zowel een haak als een oog zodat scheerlijnen, rubbers en haken bevestigd kunnen worden. Rotspennen zijn er met allerlei verschillende koppen, zodat iedere soort scheerlijn bevestigd kan worden. Kunststof haringen zijn licht van gewicht.

Als Wijnand Crull met zijn caravan gaat kamperen, heeft hij standaard drie setjes tentharingen bij zich. En als hij over een camping loopt, moet hij zich inhouden om mensen te gaan adviseren welke haringen ze moeten gebruiken. “Dat is mijn beroepsdeformatie. Ik zie het al snel als mensen de verkeerde haringen hebben gebruikt. Of nog erger: dat de grondpennen voor het grondzeil bij de scheerlijnen zitten. Maar het meeste komt voor dat mensen maar één setje haringen hebben en die voor alle soorten ondergrond gebruiken.

Helaas, er bestaat geen universele haring die je van het strand tot in de Alpen kunt gebruiken. In zandgrond heb je niets aan een haring voor kiezel en rots en omgekeerd. Daarom heb ik altijd een setje voor zand en zachte grond, een setje voor bosgrond en een setje voor kiezel/rots bij me. Dat zijn de meest voorkomende ondergronden. Zo stellen we ook het universele starterssetje samen: voor drie grondsoorten ieder tien haringen en drie scheerlijnen van vier meter lang en vier millimeter dik.”

Plezier

Voor Crull is de haring met de scheerlijn een wezenlijk onderdeel van de tent, voortent of luifel. “Er is een groot verschil in kwaliteit van haringen. Je tent kan van de hoogste kwaliteit zijn, met het beste doek en het sterkste frame, als je haringen niet goed zijn, dan zal je de hele tent minder waarderen. Goede haringen, die niet bij de eerste klap krom zijn of afbreken, zorgen ervoor dat je met plezier je tent opzet en dat hoort bij de totale beleving van het kamperen. Wij produceren altijd met Europese materialen met de bijbehorende hoge normen voor kwaliteit. Tentfabrikanten hebben vooral aandacht voor de kwaliteit van het doek en het frame, wij voegen daar de kwaliteit van de haringen aan toe.”

Van boven naar onder - verschillende haringen 2
Van boven naar onder: Met het tentanker kun je de scheerlijn strak langs de tentpaal spannen. Deze meerpen is er in 40 en 50 centimeter lengte. Een eenvoudige inkeping is al genoeg om een scheerlijn te kunnen vastzetten. Houten haringen zijn vooral populair bij pure, milieubewuste kampeerder. Biologisch afbreekbare haringen kunnen jarenlang meegaan.

Zes icoontjes

Om het voor de kampeerder makkelijk te maken geeft Umefa met zes icoontjes aan voor welke ‘grondsmaak’ de haring geschikt is: zand, zachte grond, bosrand, kiezel, rots en sneeuw. Er zijn haringen die in meer ondergronden het goed doen, maar er zijn er ook die voor specifieke ondergronden zijn. Zo is er de schroefharing met de toepasselijke naam Permafrost. “Die heeft een zeskantige kop voor een adapter die in een accuboormachine past. Zo kun je deze rotspen in de harde of bevroren grond boren. De haring voor sneeuw is extra breed en bijna vlak. Een haring met een punt is makkelijk in bosgrond met takjes en wortels te slaan. En haringen met ribbels hebben meer weerstand, zodat ze niet zo snel uit de grond worden getrokken.”

Helaas, er bestaat geen universele haring die je van het strand tot in de Alpen kunt gebruiken. In zandgrond heb je niets aan een haring voor kiezel en rots.

Type kampeerder

Daarmee zijn de keuzemogelijkheden nog niet over. Ook het type tent, voortent of luifel bepaalt welke haring nodig is. “We zien dat het doek en het frame van de tenten steeds zwaarder worden, maar dat betekent niet dat daar zwaardere haringen voor nodig zijn. Over het algemeen geldt wel: hoe groter de tent, hoe langer en breder de haring. Het gaat uiteindelijk ook om de type kampeerder.

Iedere kampeerder heeft zo zijn voorkeuren. De backpacker wil zo licht mogelijke bagage, dus kiest die eerder voor de lichtgewicht kunststof haringen. Dat is wel een hele kluit als je het vergelijkt met de metalen haringen, die opgestapeld weinig ruimte innemen maar wel veel zwaarder zijn. We hebben ook een fiberglas grondpen met glow-in-the-dark in de kop, zodat je die in het donker kunt zien. De pure, traditionele kampeerder zal voor houten haringen kiezen, uiteraard met scheerlijnen van katoen voorzien van een houten spanner en niet van nylon.”

Biologisch afbreekbaar

Voor de zeer milieubewuste kampeerder heeft Umefa de biologisch afbreekbare haring ontwikkeld. “We verkopen zoveel haringen mede doordat ze zo vaak worden vergeten uit de grond te trekken. Deze haring is gemaakt van een grondstof dat uit mais wordt gemaakt. Bacteriën kunnen die opeten. Niet binnen drie weken, hoor. Als je ze goed droog opbergt, gaan ze jarenlang mee.” Een heel andere zelf ontwikkelde haring is de grondanker met een oog waar een staander van een frame doorheen kan. “Zo kun je de scheerlijn langs de staander spannen en heb je voor je tent niet een hinderlijke lijn waar je over kunt struikelen.”

Iedere haring heeft eigen grondsmaak - verschillende haringen Met zes icoontjes is duidelijk voor welke grondsmaak de haring geschikt is Hamers

Van boven naar onder - verschillende haringen 3
Van boven naar onder:
De fiberglas grondpen met glow-in-the-dark in de kop, zodat ze in het donker te zien zijn.
Verschillende soorten spannertjes met rechts de scheerlijnverbinder die om de haring wordt gedaan.
Met dit klemmetje maak je een oog aan een grondzeil waar een penharing in past.
De schroefharing Permafrost heeft een zeskantige kop voor een adapter die in een accuboormachine past.

Romeinen gebruikten al haringen

Op het gebied van grondpennen is er vooral verschil in de kop. Er zijn er met een oog, een T-stuk en afgevlakte kop. Ook hier geldt weer: het is maar net wat de voorkeur van de kampeerder is.
Voor de grondpen om het grondzeil vast te zetten, zijn er metalen ringen zodat het grondzeil niet beschadigd raakt. Als er geen oog in het grondzeil zit, is er een speciaal klemmetje met een oog voor de grondpen. Het zijn maar enkele nieuw ontwikkelde producten, want de haring zelf is niet veranderd. “Ik kan de haringen laten zien die mijn vader begin jaren 60 begon te produceren. Die zien er hetzelfde uit als de haringen van nu. De Romeinen kampeerden al en gebruikten toen ook haringen.”

Stormanker

Een heel aparte categorie vormt het stormanker, dat met een schroefdraad in de vorm van een kurkentrekker de grond in wordt gedraaid. Er zijn ook extra lange en brede haringen die hiervoor kunnen worden gebruikt. Hierdoor komen ze in de buurt van de parasolboor of de droogmolenharing.

Reflecterende scheerlijnen

De haring vormt samen met de scheerlijn de verbinding tussen de tent en de grond. Er zijn scheerlijnen van katoen en van nylon. “Om de nylon scheerlijn in het donker zichtbaar te maken, kwamen er eerst felle kleuren, maar die bleven slecht zichtbaar. Nu zijn er reflecterende lijnen die al bij het licht van een klein zaklampje zichtbaar zijn.” In de scheerlijnspanners is er een grote diversiteit: van houten spanners tot platte en gebogen spanners met twee of drie gaten.

Nieuw is de scheerlijnverbinder, een grote ring die om de kop van de haring gaat met daaraan een oog waar de scheerlijn doorheen gaat. “Dat is om te voorkomen dat de scheerlijn bij het afspannen gaat slijten bij de haring.” Wie het zichzelf makkelijker wil maken, gebruikt een rubberen spanner met een haak of een zogeheten trapspanner van rubber.

Complete set in etui

Een haring sla je in een hoek van ongeveer dertig graden in de grond, met de scheppende, holle kant richting de tent. “Dat klinkt logisch, maar ik zie weleens dat de haring achterstevoren staat. En nog een tip: sla eerst de haring in de grond en doe dan pas de scheerlijn er omheen.” Daarvoor zijn dan weer allerlei typen hamers. “Heel degelijk is het campingvuistje, maar die is wel erg zwaar.

We hebben ook de houten hamer, een hamer met een houten, stalen of kunststof steel en rubberen kop en een hamer met een schokdempende kop die een terugslag voorkomt .” Om de haring na het kamperen weer uit de grond te trekken is er een handige haringtrekker. Daarmee is de hele set compleet om de tent aan de grond vast te zetten. Om alles makkelijk bij elkaar te houden zijn complete sets in etuis te koop. “Zo stimuleren we ook dat haringen vaker worden hergebruikt, want haringen van goede kwaliteit zijn het waard om vaker te gebruiken.”

Goede haringen, die niet bij de eerste klap krom zijn of afbreken, zorgen ervoor dat je met plezier je tent opzet en dat hoort bij de totale beleving van het kamperen.

Van boven naar onder - verschillende haringen 4
Van boven naar beneden en van links naar rechts:
De haringtrekker maakt het makkelijk om de haring de grond uit te krijgen.
Voor iedere type kampeerder is er wel een bijpassende type haring of grondpen.
De stalen ringen voorkomen dat het grondzeil beschadigd raakt.
Nylon scheerlijnen zijn er in de kleuren wit en geel.
De pure kampeerder gebruikt houten spanners.
Wie makkelijk de tent wil afspannen gebruikt
een rubberen trapspanner of rubberen spanner met haak.

 

Term haring komt van vorm van de vis

Het is een makkelijke grap als je het hebt over haringen voor de tent: wil je er uitjes bij? Het is niet helemaal vreemd dat die vergelijking wordt gemaakt, want de term haring komt waarschijnlijk van de bekende vis. Wijnand Crull zegt dat de houten haringen van lang geleden vermoedelijk een ‘buikje’ hadden en daardoor op gekaakte haring leken. Met een beetje fantasie kunnen de inkepingen in de kop gezien worden als kieuwen en is de punt de staart.

Een typisch Nederlandse verklaring? Ja en nee. In andere Europese landen wordt de overeenkomst met een vis ook gemaakt, een beetje afhankelijk van de vissoort die veel wordt geconsumeerd. In Italië hebben ze het over sardines en in Duitsland over heringen.

Er zijn zoveel soorten en maten haringen en toebehoren dat er makkelijk een hele presentatiewand mee gevuld kan worden
Er zijn zoveel soorten en maten haringen en toebehoren dat er makkelijk een hele presentatiewand mee gevuld kan worden.

 

Metaalwarenfabriek UMEFA
Ambachtsweg 17-23
3831 KA Leusden
T. 033-4941544
www.umefa.nl



< Terug naar de vorige pagina