Nieuw matras in één uur gemaakt

Zeker in een camper of camperbus is het vaak passen en meten om zoveel mogelijk matras in de beschikbare ruimte te krijgen. Seminautic in Son en Breugel maakt daarvoor matrassen op maat speciaal voor campers en caravans. Wij volgen Henk en Greetje die voor een Sunlight Ducato camperbus een nieuw matras laten maken.

Henk en Greetje worden ontvangen bij de koffiebar. Als ze aan de koffie en thee zitten, maken ze kennis met slaapadviseur Job en gaan ze samen in de camperbus de situatie bekijken.

Job: “We bekijken het huidige matras, inspecteren de bodem van het bed en nemen de maten op. We letten op de beschikbare ruimte tot het dak en de opklapfunctie van het bed. Bij een camperbus komen er andere zaken bij. Er is vaak beperkte ruimte die je optimaal wilt benutten. Soms moet er een uitsparing voor een raam of een wielkast worden gemaakt. De wanden van een camperbus lopen niet helemaal recht, dus moeten de zijkanten van het matras schuin aflopen. De binnenkanten van de deuren, waar het matras vaak tegenaan ligt, is ook niet altijd vlak. Zo maken we het matras helemaal naar de vorm van de camper. De matrassen zijn speciaal voor campers en caravans, want ze zijn licht van gewicht en zijn extra vochtregulerend.”

Je hebt binnen een dag nieuwe matrassen in je camper of caravan. Klik op de foto hieronder om de stappen te bekijken.

1 - Henk en Greetje hebben hun camperbus geparkeerd en lopen naar de ingang
1 – Henk en Greetje hebben hun camperbus geparkeerd en lopen naar de ingang.
2 - Ze worden ontvangen met koffie en thee
2 – Ze worden ontvangen met koffie en thee.
3 - Ze maken kennis met Job met wie ze de matrassen gaan opmeten en uitproberen
3 – Ze maken kennis met Job met wie ze de matrassen gaan opmeten en uitproberen.

Proefliggen

Als de maten en vormen zijn opgemeten, krijgen Henk en Greetje binnen uitleg over de verschillende mogelijkheden. Er zijn drie modellen die verschillen in kwaliteit en comfort: Basic, Premium en Excellent. Om te bepalen wat voor hen het beste is, kunnen ze op verschillende matrassen proefliggen. Job legt ze uit dat het matras is opgebouwd uit traagschuim en koudschuim. De onderste laag bestaat uit koudschuim en is voor de ondersteuning. De toplaag is van traagschuim dat zich goed naar het lichaam vormt. De verhouding daartussen is afhankelijk van het gewicht, lichaamsbouw en slaaphouding van de persoon. Ze krijgen ook een paar kussens om uit te proberen. De vulling daarvan kan makkelijk worden aangepast. Daarvoor krijgen ze losse vulling mee om zelf nog wat aan te kunnen vullen. De kussens van Greetje en Henk zien er hetzelfde uit, maar de inhoud kan verschillen. Daarom komt er een label aan met hun naam erop.

4 - Job legt uit dat er drie modellen zijn - Basis, Premium en Excellence
4 – Job legt uit dat er drie modellen zijn – Basis, Premium en Excellence.
5 - Bij de camperbus worden de maten en specifieke vormen opgemeten
5 – Bij de camperbus worden de maten en specifieke vormen opgemeten.
6 - Vervolgens kunnen ze op verschillende modellen proefliggen
6 – Vervolgens kunnen ze op verschillende modellen proefliggen.
7 - Job geeft uitleg over de vulling van de kussens
7 – Job geeft uitleg over de vulling van de kussens.

Productieproces volgen

Ze kiezen voor de Excellent matrassen van 18 centimeter dik. Job noteert de diverse specificaties die naar de productie gaan. Terwijl ze nog eens koffie en thee nemen, krijgen Henk en Greetje een seintje dat hun matrassen in productie worden genomen. Ze kunnen ze voor een groot deel het productieproces volgen. Daarvoor zijn er grote ramen in de afscheiding tussen de showroom en de productieruimte. Alleen de eerste stap, het op elkaar lijmen van het traagschuim en koudschuim gebeurt in een aparte ruimte. Ze zien hun matrassen in drie delen op grote tafels verschijnen. Job: “Dat is voor de flexibiliteit. Bij veel campers en caravans is er bergruimte onder het bed. Om daar bij te kunnen, wil je makkelijk een deel van het matras kunnen optillen. Dat maakt de matrassen ook weer specifiek voor campers en caravans.”

8 - Henk en Greetje kunnen door de grote ramen de productie van hun matrassen volgen
8 – Henk en Greetje kunnen door de grote ramen de productie van hun matrassen volgen.

We maken het matras helemaal naar de vorm van de camper.

Alle vormen en maten

In de productiehal liggen de materialen op verschillende standaardmaten gesorteerd klaar.

De medewerkers snijden en knippen daar de exacte maten en vormen uit. Om de onderdelen aan elkaar te naaien staan er grote naaimachines, maar een deel gebeurt ook met de hand. Bij iedere stap krijgt het dikke pak schuim steeds meer het uiterlijk van een matras. Zeker als de borders eromheen worden gemaakt. Job: “De borders hebben standaard maten van telkens een centimeter breder. Gemiddeld zijn de matrassen 12 centimeter dik. We hebben borders op maat tot maximaal 18 centimeter. Maar we kunnen in principe alle maten en vormen aan. Er staat nu een matras klaar voor transport die wel 25 centimeter dik is. Die is ook helemaal gevormd naar het voertuig zodat het matras over de hele breedte van het voertuig past.”

9 - Medewerkers knippen en snijden de materialen in de juiste vorm
9 – Medewerkers knippen en snijden de materialen in de juiste vorm.
10 - Het naaien gebeurt voor een deel met de hand
10 – Het naaien gebeurt voor een deel met de hand.

Half jaar omruilgarantie

De matrassen voor Henk en Greetje zijn niet heel complex, dus zijn ze al na een uur klaar om in de camperbus te plaatsen. Job: “In principe kunnen we de matrassen binnen een uur helemaal af maken. Als het complexer wordt, met allerlei extra hoeken en uitsparingen of afwijkende maten, dan kan het langer duren. Maar je hebt binnen een dag nieuwe matrassen in je camper of caravan. Klanten maken er vaak een dagje uit of een weekend weg van. We hebben daarvoor afspraken met een camping hier in de buurt.” Dat is niet om het matras een nacht uit te proberen. Daar kunnen klanten langer de tijd voor nemen. “We geven een half jaar omruilgarantie op de matrassen.”

11 - Om delen aan elkaar te naaien zijn er speciale naaimachines - De matrassen worden meteen in de camperbus geplaatst
11 – Om delen aan elkaar te naaien zijn er speciale naaimachines – De matrassen worden meteen in de camperbus geplaatst.
12 - Bij hun vertrek krijgen ze in draagtassen ieder hun eigen kussen mee
12 – Bij hun vertrek krijgen ze in draagtassen ieder hun eigen kussen mee.

De matrassen passen inderdaad perfect in de camperbus. Door de uitsparen in de zijkant sluit het matras mooi aan tegen de deuren. Het logo van Seminautic in de tijk geven de matrassen het extra gevoel van exclusieve matrassen. Binnen krijgen Henk en Greetje in een draagtas ieder hun eigen kussen mee en wenst Job ze een prettige dag en veel plezier met hun matrassen. Ze hebben de matrassen in een gloednieuwe camperbus laten maken. Job ziet dat vaker gebeuren. “Een van de belangrijkste argumenten om met een caravan of camper te willen kamperen is een goed bed. Je geeft daar een flink bedrag voor uit. Toch zien we dat leveranciers vervolgens een goedkoop matras erin plaatsen. Dan komen mensen al snel hier naartoe, want een uitgeruste vakantie begint met een goed matras.”

 

Seminautic logo

Seminautic
Industrieterrein Ekkersrijt 7423,
Son/Eindhoven.
Eenvoudig te bereiken via de A50.
Rond het hoekpand Ekkersrijt 7423 is voldoende parkeerplaats.

Bezoek is enkel op afspraak, die gemaakt kan worden via de website: www.seminautic.nl

Of via een van de vijftig dealers in Nederland.< Terug naar de vorige pagina