Ontdek de oppomp- en tunneltenten, en nog veel meer

Karsten Tenten, een begrip onder kampeerders. Dat moge duidelijk zijn! De oppompbare tenten herken je al van ver door de iconische ronde vormen. Die worden gevormd door de twee buizen die over het vierkante kuipzeil heen een mooie leefruimte creëren zodra ze opgepompt zijn. Ze vormen tezamen een ijzersterke constructie die bestand schijnt te zijn tegen orkaankracht, mede dankzij het TenCate tentdoek van 100% katoen. Dat belooft wat! Oh en het opzetten is een fluitje van een cent. Niet te vergeten. Dat geldt ook voor de nieuwere lijn Karsten Tunneltenten. Allemaal met passie vervaardigt in het eigen atelier in Zwaag (Noord-Holland), op de eerste etage van de Karsten Travelstore.

Op de reisafdeling is er ruime keus aan rugzakken
Op de reisafdeling is er ruime keus aan rugzakken.

Karsten Travelstore is een grote kampeer- en outdoorwinkel in Zwaag. Met ‘groot’ bedoelen we ook groot: ruim 10.000 m² vakantieplezier! Wij kijken onze ogen uit, nog voor Jonica Hoff ons gaat rondleiden door het bedrijf. We zien natuurlijk Karsten Tenten, maar ook (outdoor) kleding, rugzakken, servies, windschermen, slaapzakken, ligbedden, lampen, reparatiesetjes, ventielen en een heuse ‘haringkar’. Wat een enorm assortiment aan outdoor- en kampeerartikelen!

In de kampeerwinkel is echt van alles te koop
In de kampeerwinkel is echt van alles te koop.

Campingplein

Jonica, de vrolijke en snel pratende PR-dame, geeft ons op het campingplein een kop thee en vertelt in een notendop de historie van het merk Karsten en over deze grote winkel. “Oprichter Gerard Karsten en zijn schoonzoon Maarten Takken (inmiddels samen met Marie José Takken-Karsten de huidige eigenaar) brachten in 1981 de eerste oppomptent uit. De tenten werden genaaid op de tafeltennistafel, want geld voor een naaitafel was er gewoon niet. De tenten werden in 1981 gepresenteerd op de Kampeer & Caravan RAI in Amsterdam en bleken meteen succesvol. De oppompbare Karsten Tent werd een nationale primeur!

Een kampeermat die echt goed ligt
Een kampeermat die echt goed ligt.

Het atelier en het bedrijf – destijds nog Dumpstore – groeiden en uitbreiding volgde. Tot er in maart 2018 een grote, allesverwoestende brand uitbreekt. Een drama! Een tijdelijke locatie volgt en in maart 2020 opent de voltallige Karsten Family de fonkelnieuwe Karsten Travelstore aan De Factorij 9 in Zwaag. In de showroom staan álle Karsten modellen en combinaties opgesteld, van oppomptent tot tunneltent. Maar er staan ook tenten van andere kwaliteitsmerken zoals Bardani, Safarica en Outwell, voortenten van Dorema en vouwwagens van Campooz.

Made in Holland

We wandelen door de showroom van de grote outdoor- en kampeerwinkel en bekijken natuurlijk de oppomptenten en de sinds 2013 ontwikkelde tunneltenten van Karsten. Een stokkentent. Alle Karsten Tenten worden hier in huis, in het atelier, met passie, oog voor detail en de beste kwaliteit materialen en vakmensen gefabriceerd. Wereldkwaliteit van Hollandse bodem!

Karsten Travelstore is een grote kampeer- en outdoorwinkel in Zwaag. Met ‘groot’ bedoelen we ook groot: ruim 10.000 m² vakantieplezier!

Brandweerslangen

Verkoper Jules komt erbij om te showen hoe een oppomptent nou eigenlijk werkt. Er worden in de Travelstore regelmatig demonstraties gegeven en op de website staat ook een video waarin de oppomptent stap-voor-stap in beeld wordt gebracht. “Ik haal even de ventielsleutel op, zodat we het autoventiel kunnen gebruiken. Dit is namelijk de enige tent die bij het afbreken ssstttt zegt”, vertelt Jules lachend. Geroutineerd gaat hij aan de slag met de compressor en later met de voetpomp, beiden met barometer. Er kan namelijk 3,5 bar in het frame.

Om te vergelijken - De originele beige en de Blueline naast elkaar
Om te vergelijken: De originele beige en de Blueline naast elkaar.

Jules: “Snel en eenvoudig opzetten: een kwestie van oppompen. Maar eerst leg je het grondzeil strak op de grond en zet het met 4 haringen vast. Draai het sleutelventiel open, sluit de compressor aan… en nu komt het belangrijkste als je op de camping bent: Loop naar de koelkast, pak iets te drinken en ga gewoon drie minuten zitten genieten. Intussen laat het frame, met aan de binnenzijde een onverwoestbare brandweerslang, zich volpompen. Het zijn twee buizen die elkaar in het midden kruisen, dus je herhaalt het oppompen nogmaals aan de andere zijde.

Daarna is het een kwestie van de buizen omhoog helpen, binnen in de tent gaan staan en de tent in model trekken. Aan de buitenzijde de lijnen nog even straktrekken, twee stokken naast de deuren steken om te voorkomen dat het doek naar binnen valt.” Jules maakt er een grapje van door te zeggen dat het nog het moeilijkst is om het klittenband door het gaatje bij de deur te halen. Klaar! De tent staat en de vakantie kan beginnen. Een oppomptent is ook praktisch voor alleengaanden! Maar juist ook voor families, want de basistent is eindeloos uit te bouwen.

Alle Karsten Tenten worden in eigen atelier op maat gemaakt van kwaliteit tentdoek van Tencate
Alle Karsten Tenten worden in eigen atelier op maat gemaakt van kwaliteit tentdoek van Tencate.

Alle Karsten Tent worden in eigen atelier op maat gemaakt van kwaliteit tentdoek van TenCate. Een oersterke constructie, weer- en windbestendig, goede ventilatie, ruimte en comfort. Bovendien: je kunt de tent uitbreiden met een koppeltent. Zo ontstaat een extra slaapplaats of opbergruimte. Later is die tent weer te gebruiken als ‘bijzettent’ als de kinderen oud genoeg zijn om op zichzelf te slapen bijvoorbeeld.

De Karsten Tunneltent kun je uitbreiden met een regenluifel of combiluifel voor nog meer leefruimte
De Karsten Tunneltent kun je uitbreiden met een regenluifel of combiluifel voor nog meer leefruimte.

Stokken

Jules heeft laten zien dat het opzetten van de oppomptent inderdaad een fluitje van een cent is. Jonica toont een gezellig ingerichte tent en vertelt: “De basistent fungeert als woonkamer en twee koppeltenten als twee slaapkamers. De comfortluifel biedt plaats aan een eettafel en keukenblok. Een goed voorbeeld van een optimale leef- en slaapruimte!

Hetzelfde geldt voor onze Karsten Tunneltenten. Een stokkentent, maar dan met de kwaliteit en snelheid die je van Karsten gewend bent.” Zij laat ‘het geheim’ zien. Dat zit ‘m in twee dingen.
1: De stokken van de Karsten Tunneltenten zijn voorgebogen en precies op maat gemaakt per type.
2: De stoksleuven bevinden zich aan de buitenzijde van de tent en zijn voorzien van een rits. Dit maakt het doorvoeren van de stokken een stuk eenvoudiger. Slim!

Dit is de enige tent die bij het afbreken ssstttt zegt
“Dit is de enige tent die bij het afbreken ssstttt zegt.”

De tenten zijn er in diverse formaten, en kleuren

De originele Karsten Tent is beige. In de showroom staan opvallend veel (licht)blauwe exemplaren.
Dit zijn de Opera en Lacerta Blueline, een nieuw en ‘groener’ type tent. Tunneltenten worden overigens in serie gemaakt waardoor ze relatief goedkoper zijn dan de modulaire en dus meer arbeidsintensieve oppomptenten.

Spijkerbroek

Tentharing nodig - Je vindt ze in de haringkar
“Tentharing nodig? Je vindt ze in de haringkar.”

Terug naar de Karsten Blueline tenten, die zijn volledig vervaardigd uit gerecyclede materialen. Dát is pas groen! Precies wat kampeerliefhebbers graag willen. Jonica: “Een duurzame, circulaire tent met tentdoek van een mix met 50% katoen en 50% gerecyclede spijkerbroeken, stevig bisonyl kuipzeil van restmaterialen en YKK-ritsen van gerecyclede plastic flessen. Blauw is dus eigenlijk groen, begrijp je? Deze 2-persoons Opera Blueline is licht vanbinnen, je kunt er in staan en heeft een ‘klapkuip’, zodat er geen opstaande randjes zijn. Dit maakt de tent ideaal voor ‘senioren’.

Onze Lacerta is nu ook in Blueline-uitvoering verkrijgbaar en is een fijne gezinstent met flexibele leefruimte. Natuurlijk altijd in een handomdraai op te zetten, dankzij die voorgevormde stokken en stoksleuven aan de buitenzijde. Zelf vind ik de inritsbare kastwand dé uitkomst. Een hoge, diepe en stevige opbergkast die zich plat laat vervoeren, maar eenmaal ingeritst verrassend veel opbergruimte biedt.”

Wij lopen in de Travelstore langs verschillende tenten, maar we zien ook bij de afdeling tentharingen een grappige ‘haringkar’, op de slaapafdeling bewonderen we de zelfopblazende matten van Human Comfort van een TPU gecoat stretch polyester (heerlijk zacht) en ons oog valt op de hoeveelheid barbecues. Jonica: “Wij waren al specialist in campingbarbecues, maar met de opening van onze Travelstore hebben we onze kennis uitgebreid naar barbecueën in de achtertuin. Dus, buitenkeukens, een coole pellet grill of zo’n vette kamado.” Er valt zoveel te zien in de winkel. Je kunt hier echt de hele kampeeruitzet shoppen.

Foot Lab

De foot lab huispodoloog voorziet je in het Foot Lab graag van advies over nieuwe schoenen
De foot lab huispodoloog voorziet je in het Foot Lab graag van advies over nieuwe schoenen.

Er is nog meer te ontdekken in de Travelstore! Via de vijver met kooikarpers, lopen wij naar de boven verdieping waar het Foot Lab gevestigd is. Hier kun je terecht voor wandel- en bergschoenen, maar ook voor slippers en sloffen. Een huispodoloog voorziet je graag van advies, na het door laten meten van de voeten en vaten. Waar zitten je drukpunten? En welke schoen en zool past hier het allerbest bij? Na de voetanalyse volgt het passen van schoenen en een rondje over het testcircuit. In Zwaag wordt wandelen al ruim voor de start van je wandeltocht een ware beleving!

Jules: “Bij het afbreken van de tent valt het doek automatisch naar binnen in de kuip, zodat het schoon blijft.”

Ambacht in het atelier

Op de eerste verdieping bevindt zich ook het atelier van Karsten Tenten. Bij de trap krijg je via het aquarium met tropische vissen al een doorkijkje. Een uniek kijkje achter de schermen. Jonica neemt ons mee naar het eigen atelier waar met de juiste tools, expertise en vakmensen alles op maat wordt gemaakt.

“Klanten krijgen zo de kans om hun ideale tent samen te stellen of naar eigen wens te ontwerpen. Alles is mogelijk en wij gaan graag de uitdaging aan om uw wensen te vertalen in de ideale tent of ander product van tent- of zeildoek.” Wij zien met eigen ogen de elektronische snijtafel, de kasten vol ritsen, de snijtafel waar alles nog met de hand wordt gesneden en de naaitafels.

“We zijn nu druk bezig met de ontwikkeling van de Karsten 4000, een tunneltent voor meer dan vier personen. De lancering zal tijdens de Kampeer & Caravan Jaarbeurs in oktober zijn.”

Een deel van het Karsten Tenten team poseert trots op de trap met in het midden eigenares Marie Jose
Een deel van het Karsten Tenten team poseert trots op de trap, met in het midden eigenares Marie José.

Nog volledig onder de indruk van het ambachtelijke vakwerk binnen dit bijzondere familiebedrijf verlaten we het pand. Het is ons duidelijk: Karsten Tenten biedt een stuk topkwaliteit van Hollandse bodem, waar Nederland en de kampeerbranche trots op mag zijn.

 

Karsten Tenten logo gras

Karsten Tenten
De Factorij 9
1689 AK Zwaag
Tel. (0229) 23 71 99
E: info@karstententen.nl

 < Terug naar de vorige pagina