Vouwwagenzaak van Laurens Bos in Amersfoort
Kamperen met de vouwwagen is weer in opkomst. De nieuwe modellen worden gekocht door kampeerders die voor de echte kampeerbeleving gaan. Lekker buiten leven en geen behoefte aan overbodige luxe, maar toch het comfort van een goed bed. Daarbij helpt het dat de fabrikanten hippe en trendy modellen hebben ontwikkeld waarmee je op de camping wil worden gezien. We krijgen het allemaal uitgelegd als we eind februari Vouwwagenzaak van Laurens Bos in Amersfoort bezoeken.
Welk type kampeerder kiest voor een vouwwagen?
“Dat is iemand die van het echte kamperen houdt en toch wat comfort wil. Met echt kamperen bedoel ik dat je het gevoel hebt buiten te zijn. Als je ’s ochtends wakker wordt, dan hoor je de natuur wakker worden. Bij regen hoor je de druppels op het tentdoek tikken. Je bent onderdeel van de natuur en het campingleven. Dat heb je minder met een caravan of camper, waar je de deur achter je dichttrekt. Met comfort bedoel ik dat je een goed bed en een vast grondzeil hebt.”
Als je ’s ochtends wakker wordt, dan hoor je de natuur wakker worden. Bij regen hoor je de druppels op het tentdoek tikken. Je bent onderdeel van de natuur en het campingleven.
Betekent dat ook dat deze kampeerder geen behoefte heeft aan allerlei luxe accessoires?
“We verkopen 70 procent van de vouwwagens zonder vaste keuken. Dat betekent niet dat je zit te tobben met een gasstelletje op de grond. Al zullen er kampeerders met een vouwwagen zijn die dat juist willen. Er zijn tegenwoordig kampeermeubels die je snel in elkaar zet en waar je je gascomfoor op zet. Maar eigenlijk willen de meeste mensen op de barbecue of skottelbraai hun eten bereiden. Dat hoort nu eenmaal bij het kampeerleven. Er is geen behoefte aan eigen sanitair, zeker niet met het goede sanitair op campings tegenwoordig. Alle overige luxe als oven, televisie, airco en dergelijke verkopen we vrijwel niet. Er is gewoon geen behoefte aan.”
Hoe zit een moderne vouwwagen eigenlijk in elkaar?
“Dat is niet zo ingewikkeld. Het is allang niet meer zo dat de hele bak is gevuld met de tent en keuken. Bij de nieuwe modellen is er een doordacht laad- en lossysteem. De basistent ligt opgevouwen bovenop de bak, op een klep die je makkelijk omhoog kunt klappen, zodat je direct bij de bak eronder kunt. Daarin zitten de bijtenten en overige tentmaterialen. De overige ruimte is voor de bagage. Veel ruimte is daarvoor niet nodig. Er zijn kampeerders die zichzelf beperken in de bagage. Dan hebben ze een kratje per persoon als maximum. Bij de meeste merken zijn de tenten niet meer symmetrisch. De basistent zit aan de voorkant.”
Bij de nieuwe modellen is er een doordacht laad- en lossysteem. De basistent ligt opgevouwen bovenop de bak, op een klep die je makkelijk omhoog kunt klappen, zodat je direct bij de bak eronder kunt.
Heeft de vouwwagen nog het imago van net-niet-caravan?
“Zeker niet. Een vouwwagenkampeerder kiest heel bewust voor een vouwwagen. Die ziet zichzelf niet met een caravan of camper door de bergen rijden. Er zijn allerlei praktische voordelen aan een vouwwagen ten opzichte van een caravan of camper. Bij het rijden is er minder luchtweerstand. Een vouwwagen is veel lichter. Het draagvermogen is over het algemeen tot 750 kilo. Dat is ook door kleine auto’s te trekken. Het opzetten duurt hooguit twintig minuten. De tent is ook zeer flexibel. Je hebt een basistent voor twee personen. Daar kun je vervolgens allerlei bijtenten aan vastzetten en zo uitbreiden naar een zespersoons tent. Je kunt je eigen tent samenstellen.”
De vouwwagen wordt overigens niet beleefd als iets tussen een tent en een caravan. De kampeerders met een vouwwagen kiezen voor een staplaats tussen caravans en campers.
Dus de vouwwagen is niet meer de tweede stap in de traditionele kampeercarrière van tent naar vouwwagen naar caravan naar camper?
“Nee. Dat komt mede doordat de campings comfortabeler zijn geworden. Alle kampeerplekken hebben elektra en water. Het sanitair is onderhand beter dan thuis. En er is tegenwoordig ook glamping met compleet ingerichte tenten, inclusief keukens en sanitair. Er is voor iedere type kampeerder wel een kampeermiddel. De vouwwagen zelf is comfortabeler geworden en heeft nog als voordeel dat je ontzettend veel leefruimte hebt. De vouwwagen wordt overigens niet beleefd als iets tussen een tent en een caravan. De kampeerders met een vouwwagen kiezen voor een staplaats tussen caravans en campers. Daar voelen ze zich toch meer bij thuis.”
Hoe merk je de toegenomen populariteit van vouwwagens?
“Ik ben zelf begonnen als verkoper bij Erica Recreatie in Zeist. Daar deed ik al de afdeling vouwwagens. In 2016 ben ik voor mezelf begonnen met Vouwwagenzaak. In september 2019 was ik al zo groot geworden dat ik ben verhuisd naar deze locatie. Toen was er al een toename in de verkoop. Afgelopen jaar is het in de hele kampeerbranche ontzettend goed gegaan. Dat geldt ook voor de verkoop van vouwwagens. Wij hebben de verkoop met zo’n 40 procent zien groeien en dat gaat het komende seizoen niet minder worden. Normaal hebben we het in februari redelijk rustig. Nu zijn we volop bezig met het opleveren van nieuwe vouwwagens.”
We zien in de showroom allerlei trendy en hippe modellen. Kun je ons langs de verschillende merken leiden?
“Camp-Let is een Deens merk. Het is topkwaliteit, zoals we dat van Scandinavische producten kennen. De vormgeving is strak en degelijk, tot de essentie teruggebracht. Camp-Let heeft twee modellen. De Campooz is een redelijk jong merk. De vormgeving is heel trendy. Er zijn vier modellen en je kunt kiezen voor bedden in de lengte of in de breedte. Het model Offroader is echt een stoere vouwwagen. Daarmee trek je bekijks als je de camping komt oprijden. Cabanon is een Frans merk. Die heeft nog wel een symmetrische tent, maar door de boogvorm is het toch trendy. Het model Malawi is het topmodel. Die heeft zes uitvoeringen. Alpenkreuzer is een oude bekende. Die is sinds een paar jaar weer terug op de Nederlandse markt met geheel vernieuwde modellen. De modellen WATERfront, CampFIRE en OpenAIR hebben ieder een eigen karakter. De OpenAIR heeft een opblaasbaar frame en de CampFIRE heeft een sportieve uitstraling.”
Zijn er specifieke accessoires voor vouwwagens?
“De standaard kampeermiddelen als tafels, stoelen en kookgerei zijn voor de vouwwagen hetzelfde als bij een caravan of camper. Net als bij caravans en campers wordt de helft van de vouwwagens verkocht met een voorziening om fietsen mee te nemen. Voor de vouwwagen betekent dat een fietsendrager voor op de dissel. We hebben een speciale adapter voor de eigen fietsendrager. Die adapter monteer je op de dissel, waar je vervolgens je eigen fietsendrager op zet. Als je eenmaal op de camping bent, kun je de fietsendrager op je auto zetten. De skottelbraai is niet een accessoire dat specifiek bij een vouwwagen hoort, maar we verkopen er wel veel.”
En zijn er nog ontwikkelingen die specifiek zijn voor vouwwagens?
“Een van de sterke punten van vouwwagens is het snel en makkelijk kunnen opzetten. Er wordt dus constant gezocht naar systemen die nog sneller en makkelijker op te zetten zijn. Een ander sterk punt is de flexibiliteit in grootte. Met de vouwwagen kun je prima rondtrekken en voor één nacht alleen de basistent opzetten. Als je langer op een plek staat, zet je de hele tent op. En je kunt de tent makkelijk aanpassen aan het aantal kampeerders. Er is dan ook een duidelijke verschuiving naar meer uitbreidingsmogelijkheden. Daarmee wordt een vouwwagen nog meer maatwerk.”
Wij hebben de verkoop met zo’n 40 procent zien groeien en dat gaat het komende seizoen niet minder worden.
Vouwwagenzaak
Nijverheidsweg-Noord 85
3812 PL Amersfoort
T: 033 2075252
E: info@vouwwagenzaak.nl
www.vouwwagenzaak.nl